fbpx
 • De oude Perzen: meesters in veredelde bakstenen

  De roots van onze Product Manager Bahareh Kianersi liggen in Iran, ook hier is een interessante link te leggen naar het veredelen van bakstenen. In de eeuwenoude stad Susa zijn enkele pareltjes terug te vinden…

  Het Apadana-paleis van Susa bevindt zich in de stad met dezelfde naam (Regio Khuzestan) en was het winterpaleis van de Achaemenidische koningen en het belangrijkste paleis van Darius I die werd gebouwd rond de jaren 515-521 a. C. op monumenten en overblijfselen uit het Elamitische tijdperk.

  De andere namen van dit gebouw, gebouwd in steen, cederhout en ruwe bakstenen, zijn het paleis van Darius en het paleis van Susa; de muren zijn binnen adobe met bakstenen façade en stenen pilaren.

  De binnenmuren waren bedekt met geëmailleerde baksteen en afbeeldingen van de Immortals (elite-eenheden van de keizerlijke garde van de Grote Perzische koning), van een gevleugelde leeuw en van de blauwe klokbloem.

  Dit gebouw had verschillende delen, zoals: de audiëntiezaal, de harem (een deel gereserveerd voor vrouwen en kinderen), de toegangsdeur, het gebouw waar gasten welkom te heten, meer dan 110 kamers en zelfs  6 binnenplaatsen (centrale binnenpleinen van 3) bedekt met rode bakstenen. De belangrijke delen van dit paleis ten tijde van Artaxerxes I (461 BC) leden een brand en werden tijdens de regering van Artaxerxes II (359 BC) heropgebouwd.

  Dit gebouw, net als de andere Achaemenidische gebouwen, was volledig verwoest ten tijde van de onverwachte aanval van Alexander De Grote. Wat er van overblijft, zoals: de zuilen, de hoofdsteden, de gevleugelde leeuw, halskettingen en armbanden van goud en turkoois, terracotta en geëmailleerd servies enz. worden bewaard in buitenlandse musea – zoals het Louvre in Parijs – en in de plaatselijke musea.