fbpx

Een woning met een verhaal

In het prachtige, landelijke Hoeilaart bevindt zich deze woning met het Kempisch klompje. Een woning met een verhaal, zo blijkt. Na een fijn gesprek met de eigenaar van deze knappe woning, komen we te weten dat deze woning in 1920 door zijn grootvader werd gebouwd. Een ‘serristenwoning’, zoals er vele van zijn in deze prachtige regio (Overijse, Hoeilaart, Huldenberg, Tervuren). Met deze benaming wordt verwezen naar de woningen die de druiventelers in de jaren 1920 lieten bouwen.

Glazen dorp

De druiventeelt heeft deze regio tot een zeer rijke streek gemaakt in de jaren 1900 tot 1970. Wat begon in 1986, toen Felix Sohie er de eerste druivenserre bouwde, is na jaren uitgegroeid tot een streek van glazen dorpen. Het hoogtepunt was in het jaar 1961, toen was de druivenstreek bedekt met zo’n 33.000 serres, waarvan 13.000 in Hoeilaart. Terecht kreeg Hoeilaart de naam van ‘glazen dorp’.

Het verval

Rond 1962 startte het verval met de komst van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), die zorgde voor de invoer van druiven vanuit Zuiderse landen. Daarna kwam de oliecrisis in 1973, snel opgevolgd door de oliecrisis in 1979.

De hoge kosten voor stookolie in combinatie met de buitenlandse concurrentie zorgden ervoor dat veel serristen hun deuren moesten sluiten.

De Belgische druif vandaag

Jongere telers investeerden al snel in computergestuurde bedrijven, vandaag de dag zijn er nog een 15-tal bedrijven in de streek die aan druiventeelt doen. Aan kwaliteit heeft de Belgische druif niet verloren.

Renovatie en uitbreiding van de woning

De woning van onze klant werd intussen vernieuwd en uitgebreid. Hiervoor werd een combinatie toegepast tussen crepi en ons Kempisch klompje. Alweer een zeer knappe realisatie van architect Christine Ceuppens. Achteraan de grote tuin, stonden vroeger de serres. Momenteel heeft de woning een idyllische uitkijk op een verzorgde grote tuin en het groene landschap in de mooie streek van Hoeilaart.

Bekijk hier alle foto’s van de woning.