fbpx

Geschiedenis van de getrommelde gevelstenen

Wie beter dan Patrick Vanhuyse om de geschiedenis van de getrommelde stenen uit de doeken te doen. 

Hij kreeg het trommelen van gevelstenen immers reeds met de paplepel mee…

 

Patrick Vanhuyse zette zijn eerste stappen bij de firma Olivier als 16-jarige jobstudent voor het opkuisen van oude stenen.

Op deze manier heeft hij dan ook alle soorten stenen,  van brique d’Orleans tot Brugse Poldermoef, door zijn handen zien gaan en daar is de passie ontstaan voor het product.

Patrick vertelt hoe de hedendaagse retrostenen ontstonden, en verder ontwikkeld werden.

 

«Halfweg de jaren 80 werd de vraag naar opgepoetste recuperatiestenen enorm hoog en konden we door een tekort aan afbraakstenen niet meer voldoen aan deze steeds groeiende vraag.

Op een koele morgen werd een lading stenen gedropt voor mijn steennet, gevolgd door de toenmalige zaakvoerder die bovenop deze berg klom met een ordinaire tuingieter,  voorzien van een soort cementsopje, en die als experiment de berg stenen  begon te besproeien.»

 

Om de stenen nog wat authentieker te maken, werden deze als experiment nog eens in een gewone betonmolen gegooid zodat er hier en daar wat stukjes af waren.

Het resultaat viel meteen in de smaak, en zo werd de basis gelegd voor een nieuwe techniek om getrommelde en verouderde stenen te produceren».

 

Meteen werd een patent genomen en zo werd de firma Olivier de pionier van de retro stenen.

Tegenwoordig worden onze stenen over de ganse wereld verkocht .

 

Wist je dat Olivier Bricks het proces van getrommelde stenen uitgevonden heeft?

 

«Na mijn studies startte ik dan meteen mijn carrière als toonzaalverkoper bij Olivier Bricks, om dan enkele jaren later als vertegenwoordiger de baan op te gaan».

 

Mijn werk blijft een droomjob omdat je ergens altijd je steentje kan bijdragen aan iemand zijn droom. Het verkopen van onze gevelstenen voor de renovatie van een eenvoudige rijwoning  tot het restaureren van een kasteel, het bouwen van een nieuwbouw … Het blijft een missie en een uitdaging.