Uw gevelsteen is het visitekaartje van uw huis, het toont wie u bent. Een gevelsteen is het eerste wat u ziet als u ’s avonds thuiskomt. Het verwelkomt u dag na dag, uw hele leven lang. Juist daarom is het heel belangrijk dat u een goede en weloverwogen keuze maakt voor een bepaald type gevelsteen.
Er zijn enkele zaken waar we zeker rekening mee moeten houden bij het maken van de juiste keuze. Wij zetten ze even voor u op een rijtje.
Een eerste belangrijk element bij de keuze voor uw perfecte gevelsteen, is de stijl waarin u wenst te bouwen. De ene verkiest een strakke, moderne woning en de andere een pastorijwoning. Smaken verschillen en zijn zeer persoonlijk. Gelukkig passen er bij iedere stijl ook verschillende gevelstenen. Welke stijlen zijn er zoal?
Hedendaagse woningen hebben vaak grotere ramen en soms ook deuren. Ze hebben een klassieke opstelling, maar zien er tegelijkertijd erg modern uit.
Moderne woningen zijn vandaag zeer strak, vaak hebben ze een plat dak en zijn er grote raampartijen voorzien. Onze Karma gevelstenen zijn hier ideaal voor.
Pastorij- en landelijke woningen zijn ook vandaag de dag nog steeds erg populair. De stijl kenmerkt zich hier en daar door de natuursteen die vaak gebruikt wordt bij dit type woningen en de landelijke uitstraling. De Olivier Bricks Original en Traditional reeksen zijn hier ideaal voor. Dit zijn getrommelde gevelstenen in verschillende kleuren.
De fermette-woningen hebben het uitzicht van een hoeve/boerderijwoning. In veel gevallen bevatten ze één of verschillende hoeken met een binnenkoer. Ook hier zijn de getrommelde Olivier Bricks Original en Traditional reeksen ideaal voor.
Klassieke woningen hebben de klassieke kenmerken qua dak, ramen, …
Woningen in Spaanse stijl hebben een warme uitstraling die meestal een maansardedak hebben. Vaak is het dak laag en zijn er rondingen aan de woning. Onze Brugse, Provencaalse en Damse abdijmoeffen zijn ideaal voor dit type woningen, ook de Vieux Renaix is hier een ideale steen voor.
Naast de keuze van de stijl, dient ook een gepaste kleur gekozen te worden.
De basiskleur van bakstenen hangt af van de kleisoort en van de temperatuur waarop ze gebakken worden.
In onze collectie maken wij een onderscheid op basis van roodtinten, geeltinten en grijs/wittinten
De rode gevelstenen vind je in onze collecties Original (roodtinten), Traditional en Elegance.
Onze gele gevelstenen vind je terug in onze Original collectie bij de geeltinten.
Onze wit-/grijstinten vind je terug in onze Original reeks bij de wit/grijstinten, de Elegance reeks en in onze Karma reeks.
Bij de keuze van een gevelsteen, is het ook belangrijk dat u rekening houdt met de afmeting van de gevelstenen.
Heeft u liever een grote baksteen, dan kan u bv. gaan voor een Waaldikformaat. Gaat uw voorkeur naar een kleinere baksteen, dan kan u kiezen voor een Module 50 of een Waalformaat.
Het Waalformaat bedraagt ongeveer 215mm x 100mm x 52mm. Bij Olivier Bricks gebruiken wij de naam ‘klinker’ als aanduiding voor dit formaat.
Het Waaldikformaat heeft dezelfde afmetingen als het Waalformaat in de lengte en breedte, maar is ongeveer 65mm dik in plaats van 52mm. De afmeting van deze gevelstenen bedraagt ongeveer 215mm x 100mm x 65mm. Wij gebruiken ‘moef’ als aanduiding voor het Waaldikformaat.
Module 50 is nog een maatje kleiner dan het Waalformaat. Wij gebruiken de benaming ‘klompje’ voor dit formaat. De afmeting hiervan bedraagt ongeveer 190mm x 90mm x 50mm.
Module 65 heeft dezelfde afmetingen in de lengte en in de breedte als de module 50, maar deze is iets dikker, namelijk 65mm in plaats van 50mm. De afmeting van dit formaat bedraagt ongeveer 190mm x 90mm x 65mm.
De afmeting van het Rijnvorm formaat bedraagt 180mm x 85mm x 50mm. Dit is het kleinste formaat in onze collectie.
Ten slotte hebben wij één gevelsteen in ons gamma met een uniek formaat van 270mm x 105mm x 50mm. De Karma Ornate is 270mm lang en dus een stuk langer dan de andere formaten. Het betreft een zeer levendige, moderne gevelsteen.
Er bestaan verschillende soorten gevelstenen. Zo kunnen we een onderscheid maken naargelang de manier waarop ze onttrokken zijn en dus hun vorm gekregen hebben.
Handvorm gevelstenen worden onttrokken door middel van zand. Ze zijn te herkennen aan hun ruwere oppervlakte en de benerving in de stenen.
Vroeger werden deze stenen echt gevormd met de hand. Men bestrooide een houten bakje met zand en gooide daarna de klei erin. Men drukte de klei aan en verwijderde het overtollige. Daarna werd de vorm omgedraaid en gleed de ongebakken steen eruit. Het proces is nog altijd hetzelfde, het geeft de gevelstenen dat typische karakter. Enkel werd het pure handwerk vervangen door machines.
Vormbak gevelstenen zijn eigenlijk handvorm gevelstenen die eerst nog worden samengedrukt vooraleer ze worden onttrokken door middel van zand. Deze stenen hebben een vlakkere oppervlakte zonder nerven.
Strengpersgevelstenen worden door een machine geduwd en iedere keer in hun lengte afgesneden. Door deze onttrekking hebben de stenen een gladde structuur.
Wasserstrich gevelstenen worden onttrokken door middel van water in plaats van zand. Ze hebben een strakker uitzicht dan de handvorm- en vormbak gevelstenen. In deze stenen zie je geen nerven, hier zie je meer puntjes/druppeltjes afkomstig van het water.
Een metselverband is niets minder dan de wijze waarop de gevelstenen worden gestapeld. Door de verschillende soorten stapeling bekomt men telkens een uniek motief. Het opent enkele creatieve mogelijkheiden om van uw huis een unieke thuis te maken. Bepaalde verbanden trekken markante lijnen in het metselwerk, waardoor bepaalde optische effecten worden gecreëerd.
Bij halfsteensverband worden de volledige stenen in lagen boven elkaar geplaatst. De lagen worden iedere keer in de helft van de steen eronder of erboven afgewisseld. De stootvoegen (verticale voegen) liggen om de twee lagen dus op dezelfde lijn.
Bij een wildverband zoals de naam het eigenlijk al zegt, is er niet onmiddellijk een patroon te zien. En dat is nét de bedoeling. Bij het wildverband worden koppen (kop van de baksteen) en strekken (volledige bakstenen) door elkaar gemengd in het metselwerk. Bij dit verband liggen de stootvoegen (verticale voegen) niet op eenzelfde lijn.
Een wildverband vertegenwoordigt namelijk het ruwe karakter van baksteen. Bij het gevoegd metselwerk zal je merken dat er in de verticale voeglijnen … geen lijn zit. Dit kan in principe een voordeel zijn want de metser zal een grotere vrijheid krijgen bij het plaatsen van hele stenen, koppen en ¾ stenen Hij metselt willekeurig. Getrommelde stenen zoals de onze worden idealiter in een wild verband vermetst.
Door het trommelproces worden zij wat “onregelmatiger” gemaakt qua afmeting en een wildverband is het metselverband bij uitstek om deze onregelmatigheden op te vangen.
En zelfs toch bij een wildverband dient de metser enkele regeltjes te respecteren voor een correct resultaat. Zo mogen er bijvoorbeeld nooit meer dan 2 koppen naast elkaar staan en mogen de stootvoegen en de lintvoegen (horizontale voegen) niet doorlopen naar de volgende laag.
Dit is trouwens het oudste metselverband. Vroeger waren de maten van de handgebakken stenen niet gelijk en dat zorgde dus niet voor die fraaie gelijkmatige stootvoegen die op één lijn waren te krijgen.
Het kruisverband komt tot stand door afwisseling van lagen van strekken (volledige bakstenen) met koppen (kop van de baksteen).
De kleur van uw gevel wordt door 30% bepaald door de kleur van uw voeg. Daarom is de keuze van de voegkleur- en dikte zeer bepalend van hoe de gevel er uiteindelijk zal uitzien.
Bij de keuze voor een bleke voegkleur (wit, beige, …) zal de kleur van de totale gevel er logischerwijs ook lichter uitzien.
Een donkerdere kleur (donkergrijs, …) zal de gevel er donkerder doen uitzien.
Kies je een voegkleur die nagenoeg dezelfde kleur heeft als de bakstenen, dan krijgt je gevel eerder een egaal uitzicht. U kan ook kiezen om ‘toon op toon’ te voegen. Dit geeft een beetje het effect van kaleien weer. Dit wordt vooral bij onze grijze en witte collectie het vaakst gehanteerd.
De dikte van de voeg, zal ook mee bepalen hoe de gevel er uiteindelijk zal uitzien. Je kan kiezen om met gewone voegdikte te werken, maar daarnaast kan je ook gaan kiezen om de stenen te verlijmen.
Wanneer men kiest om te gaan lijmen, zal de kleur van de gevelsteen het meeste tot uitdrukking komen.
Dunbedmortelen is de perfecte keuze als u verkiest om traditioneel te gaan metselen met een dunne voeg.
Voegmortel bedraagt een standaard voegdikte, rond de 10 en 15mm.