fbpx
 • Project in de kijker: Weylerkazerne in Brugge

  Het oude Therisianenklooster (nu Weylerkazerne) herrijst als een Fenix in de Brugse binnenstad.

  Het klooster werd in 1668 gebouwd voor de Therisianengemeenschap of de Ongeschoeide Karmelietessen. In 1783 werd de gemeenschap opgegeven en de Zusters Apostolinnen betrokken in hun plaats het klooster. In 1804 werd het klooster gebruikt als militair hospitaal en in 1835 werd het militaire hospitaal omgebouwd tot kazerne.

  De kazerne herinnert vooral aan de eerste wereldoorlog. Kapitein Weyler was de aanvoerder van de tweede linie tijdens de befaamde veldslag bij Halen die bekend stond als de Slag der Zilveren Helmen. Kapitein Weyler sneuvelde als majoor in 1918 in Zarren. De kazerne werd als eerbetoon naar hem genoemd.

  De kazerne werd uiteindelijk gesloten en de gebouwen werden het geliefkoosde terrein van krakers en graffiti kunstenaars, het totale verval loerde om de hoek.
  Daar komt nu verandering in, uit de ruïnes van de kazerne herrijst een ongezien woonproject in het hartje van de Brugse binnenstad. Momenteel is men hoog op het gebouw de muren aan het restaureren met onze Elegance Aura en Elegance Viola. Het geeft ons een enorme voldoening dat we ons steentje mogen bijdragen aan dit stukje erfgoed ontstaan in 1668. 

  Op de foto zien we de fiere mannen van de firma Himpe uit Oostkamp die met een uitzonderlijk vakmanschap onze stenen doen glunderen op deze duizelingwekkende hoogte. Proficiat Niels en company!