fbpx
  • Getrommelde vs. recuperatiestenen

    Door gevelstenen te trommelen en te mengelen, geven wij aan nieuwe stenen het uitzicht van oude recuperatiestenen, zonder de nadelen die recuperatiestenen met zich mee kunnen brengen…

    Wat zijn nu de voordelen van een «nieuwe verouderde» steen? Prioritair staat de garantie.

    Op een recuperatiesteen kan er uiteraard geen garantie gegeven worden. De meeste recuperatiestenen werden oorspronkelijk gebakken in veldovens of later de modernere ringovens.

    Bij deze techniek is het zo dat de stenen die het dichtst bij het vuur lagen ook het hardst  gebakken werden en de hoogste van kwaliteit hadden. De buitenranden van de ovens leverden de zachte en minder kwaliteitsvolle stenen af. Vroeger bestond er geen isolatiespouw of binnenmuren. Dus waren de muren van de woningen soms 20 tot 30 cm dik als vorm van isolatie. De metser moest dan de hardere stenen aan de buitenkant verwerken en de zachtere stenen (die minder weerbestendig waren) aan de binnenkant van het gebouw herbruiken.

    Bij het afbreken van de gebouwen komen zowel de hardere als zachtere stenen in het lot recuperatiestenen terecht.

    Heb je het ongeluk dat net die zachte gevelstenen op een topgevel, schouw of westkant van de woning verwerkt worden, dan is de kan op stukspringen en afschilferen zeer groot.

    Ook andere factoren kunnen problemen veroorzaken. Denk maar aan reeds aanwezige vorstschade of verontreiniging  in de recuperatiestenen.

    Dit kan je eventueel  voorkomen door een hydrofuge op de muren te plaatsen maar dat brengt dan weer extra werk en kosten met zich mee die zich om de zoveel jaren herhalen.

    De «nieuw verouderde» gevelstenen bestaan uit gecontroleerde, Europees gekeurde gevelstenen, waarbij de kwaliteit gegarandeerd wordt.

    Daarnaast kan ook na jaren exact dezelfde steen nageleverd worden voor eventuele bijgebouwen of uitbreiding, wat bij een lot recuperatiestenen uiteraard niet kan.