fbpx

Omwallingsmuur van het Kasteel van Ingelmunster

Gebouwd op de ruïnes van een zevende-eeuws klooster is het Kasteel van Ingelmunster een monument met heel wat uitstraling. Vandaag is dat aanzien nog groter dan voorheen: een deel van de omwallingsmuur is opnieuw compleet en in ere hersteld. En ook al lijken de stenen eeuwenoud, ze zijn gloednieuw.

Een unieke mengeling van rode en oranje bakstenen die de charme van de vroegere omwallingsmuur perfect benaderen. Daarop viel de keuze van de architect Alex Demeyere. “Soms lukt het om met recuperatiestenen erfgoed te restaureren. Maar eerlijk: mijn voorkeur gaat naar nieuwe stenen. Je bent zeker van de kwaliteit en het is makkelijker om stukken grondig te vernieuwen.”

Voor de Ingelmunster restauratie ontwikkelde Olivier Bricks een compleet nieuwe steen. Een unieke mix van geschakeerde bakstenen die nadien bewerkt werden om extra cachet te creëren. Het resultaat is een vernieuwde omwallingsmuur die opnieuw zijn ware trots toont. Bovendien werd de muur heropgebouwd volgens de traditionele manier. Zonder metselkoord als hulplijn en met een directe voeg. “Maar het is toch vooral de steen die de authentieke uitstraling van de muur bepaalt”, aldus de architect.

Meer informatie vindt u in onze restauratiebrochure.